Modul 1: Lørdag d. 11. - mandag d. 13. maj 2019
Modul 2: Lørdag d. 8. - mandag d. 10. juni 2019
Open Flow Yoga er en dynamisk, mindful yogaform der inviterer dig til at tænke ud af boksen, når du underviser i de fysiske stillinger. Ved at introducere ikke-lineære og variable flows i din undervisning inviteres til en sund mobilitet og en funktionel form for styrke som naturligt kan oversættes til det moderne menneskes hverdag. En uddannelse for dig der allerede er yogalærer og gerne vil give dine klasser et funktionelt, undersøgende og meditativt element.
I de fleste flow-baserede yogaformer fungerer solhilsen ofte som klassens ”rygrad”, en dynamisk praksis, der skaber varme og danner overgange mellem de mere klassiske, statiske, lineære stillinger. Hvad vi nu er ved at opdage er, at vi med fordel kan fintune denne tendens mod mere dynamisk bevægelse. I frontlinjen af moderne yoga reflekterer man lige nu over:
Hvorvidt det egentlig er sundt at gentage de præcis samme bevægelser år efter år
Hvorvidt det lineære alignment-paradigme har været så effektivt mod skader, som vi håbede
Hvorvidt statisk styrke og intense stræk er det bedste værktøj til at sikre sund bevægelighed på den lange bane.
Open Flow Yoga tager fat i den nyeste viden om bindevæv og bevægelse og introducerer ikke-lineære og cirkulære flows, developmental movement og blide, dynamiske stræk i yogaens fysiske praksis.
Du lærer tre nye bevægelsestyper, du kan introducere i din undervisning samt naturlige sekvenseringsprincipper, som de fleste af dine elever allerede har liggende i kroppens hukommelse fra den tidlige barndom. Ved at invitere dine elever til at bevæge sig med større variation, kompleksitet og tilpasningsevne, støtter du deres kropslige robusthed og selvstændige læring. Du fordyber også din evne til at bygge bro mellem bevægelse og meditation, så din undervisning sætter fokus på selvindsigt frem for selvoptimering. Du kan bruge Open Flow Yoga som en helt ny yogaform i sig selv eller som krydderi på dine eksisterende yogaklasser.
Undervisningen dækker følgende temaer:
- Open Flow Yoga: Du lærer at praktisere, instruere og sekvensere tre nye bevægelsestyper som giver din undervisning et mere meditativt, sanseligt og undersøgende islæt.
- Trinvis sekvensering: Du lærer at sekvensere din instruktion så dine elever kan følge med dig trin for trin. Vi har her især fokus er på sikkerhed og hvordan du bedst tager vare på dine elevers krop gennem velovervejet, klar og sensitiv instruktion.
- Aktion/effekt: Du lærer at skelne mellem instruktioner der retter sig mod det eleven gør med kroppen (aktion) og det eleven mærker i kroppen (effekt). Dette gør din instruktion lettere at følge og inviterer til en mere meditativ fysisk praksis der øger elevens evne til at mærke sin egen krop og skærper det kropslige nærvær.
- Læring: Du bliver introduceret for pædagogiske grundprincipper der skærper læring snarere end præstation på din klasser. Her kigger vi især på hvordan du sekvenserer din verbale instruktion så dine elever får maksimalt udbytte af undervisningen.
- Fascia: Du får basal viden om den betydning ny viden om fascier er ved at få i yogaens fysiske praksis. Hvad ændrer sig ved den fysiske praksis som vi begynder at forstå kroppen som andet og mere end skelet og muskler?
- Tensegritet: Du får en basal viden om tensegritet (tensional integrity) og den betydning dette begreb er ved at få i yogaens fysiske praksis. Hvad ændrer sig ved vores måde at undervise i yoga på når vi ser kroppen mere som en organisk helhed end som en mekanisk struktur?
- Developemental movement: Du får en introduktion til barnets motoriske udvikling og hvordan du kan lade dig inspirere af baby-progressioner som naturlige sekvenseringsprincipper når du underviser i yoga.
- Nye undervisningsformer: Som et bud på en nytænkning af de sociale dynamikker som moderne yoga har arvet fra sidste århundrede, undersøger vi nye undervisningsformer hvor yogalærerens ekspertrolle er nedtonet til fordel for elevernes selvstændige og sociale læring.
Uddannelsen inkluderer:
- 50 kontakttimer med Birgitte, hvor der veksles mellem praksis og teori gennem guidede yogaklasser, oplæg, dialog og gruppearbejde. Hjemmeopgaver mellem de to moduler, der hjælper til at sikre høj effekt i din læringsproces.
- En printet manual, der grundigt gennemgår de temaer, du bliver undervist i, og giver dig referencer til videre læsning. Manualen inkluderer illustrationer og grundige beskrivelser af teknikker, du lærer på uddannelsen, samt principper for hvordan du underviser dem. Manualen består af en detaljeret vejledende tekst, fotos samt videolinks.
Både den praktiske og teoretiske del af uddannelsen foregår hos Yoga Collective i Jægergårdsgade i Aarhus C.
Læringsmål:
- Når du har deltaget aktivt på hele uddannelsen og lavet alle hjemmeopgaver skal du kunne:
- Supplere din eksisterende undervisning med tre nye typer af bevægelse (oscillation, undulation og fluktuation).
- Instruere ikke-lineære bevægelser trin for trin.
- Identificere tre lag af instruktioner du kan bruge progressivt i din undervisning
- Skelne mellem aktion og effekt i din verbale instruktion, så din undervisning bliver lettere at følge
- Sekvensere verbale instruktioner der inviterer en selvstændig læringsproces hos dine elever.
- Kende til basal viden om fascia og tensegritet
- Reflektere over den sociale dynamik, du skaber med den måde, du rammesætter din undervisning.